Tekstanalyse
Een verdiepend opinie-onderzoek
dat meningen en onderbouwingen inventariseert en inzichtelijk maakt
De vraag
Het kabinet heeft de Omgevingsraad Schiphol om advies gevraagd over de ontwikkeling van Schiphol in de periode 2020 tot 2030.
Om een advies uit te kunnen brengen heeft de Omgevingsraad Schiphol met een internetconsultatie belangstellenden de gelegenheid gegeven om hun opvattingen kenbaar te maken over voor hen van belang zijnde onderwerpen over Schiphol.
Het betrof een brede consultatie met 10 open hoofdvragen met voor een aantal hoofdvragen ook onderliggende deelvragen. In totaal ging het om 19 vragen met een overwegend open karakter. Door de open vragen en de hoge response (4.500) lag er de uitdaging om 90.000 antwoorden te analyseren.
De vraag aan Ecocortex was of wij met kunstmatige tekst-intelligentie inzicht uit deze grote hoeveelheid data konden destilleren.
Onze aanpak
Wij hebben iedere vraag afzonderlijk geanalyseerd waarbij we in een online dashboard de resultaten per vraag hebben gevisualiseerd. We hebben als eerste de antwoorden per vraag gecategoriseerd. Vervolgens hebben we voor iedere categorie de meest gebruikte argumentatie inzichtelijk gemaakt.
Op bijvoorbeeld de vraag: “Wat is uw visie op de omvang van het aantal vliegtuigbewegingen op Schiphol in de jaren na 2020?, bleek dat na categorisatie dat de meeste antwoorden waren te rubriceren naar: meer, minder of gelijk aantal vliegbewegingen.
De antwoorden die niet onder deze 3 categorieën te rubriceren waren werden bij ‘overige’ ondergebracht. Vervolgens hebben we per categorie de teksten gecategoriseerd naar argumentatie. Zo bleek dat mensen die voor meer vliegtuigbewegingen waren, vaak economische argumenten gebruikte en mensen die voor gelijk of minder vliegtuigbewegingen waren, meer overlast en leefbaarheid als argumenten noemde.
Bovenstaande aanpak hebben we op iedere vraag toegepast. We hebben vervolgens de resultaten per vraag in een online dashboard gevisualiseerd. In het dashboard kun je door op iedere categorie te klikken, de achterliggende antwoorden inzien.
Het online dashboard is te raadplegen op omgevingsraadschiphol.nl>
De resultaten
Het resultaat is een interactief dashboard dat makkelijk in de website van de omgevingsraad is te integreren. In het dashboard hebben we de resultaten per vraag gevisualiseerd.
Het onderzoek is een verdiepend opinie-onderzoek. Het maakt de mening van belangstellenden inzichtelijk én geeft inzicht in de onderbouwing daarvan.
Het onderzoek geeft inzicht in:
- de mening (en onderbouwing daarvan) van iedere individuele respondent;
- meningen en onderbouwingen zijn geaggregeerd. Bijvoorbeeld: wat zijn de meest gebruikte argumenten van mensen die van mening zijn dat Schiphol moet groeien of juist krimpen, of welke oplossingen zien mensen voor het voorkomen of tegengaan van overlast?
De opdrachtgever
De Omgevingsraad Schiphol is het platform waar alle vraagstukken, belangen en partijen rond de ontwikkeling van Schiphol en omgeving bij elkaar komen. Betrokken partijen zijn overheden, bewoners, de luchtvaartsector en brancheorganisaties.
Samenwerking
We hebben bovenstaand onderzoek samen met onze partner Partners & Pröpper uitgevoerd. De internetconsultatie was voor de Omgevingsraad Schiphol een goede manier om belangstellende in de gelegenheid te stellen hun opvattingen kenbaar te maken en om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de totstandkoming van de adviezen aan het kabinet.