Internetconsultatie
Samen met stakeholders op zoek naar
een goede balans tussen welvaart en welzijn
De vraag
Met oog op een goede balans tussen welvaart en welzijn investeert Schiphol in de relatie met omwonenden, overheden en belangenorganisaties. Daarbij is hinderreductie een belangrijk onderwerp.
Schiphol heeft daartoe een programma met maatregelen opgesteld om de hinder te verminderen. Het programma is flexibel opgezet. Dat wil zeggen dat nieuwe inzichten en ideeën kunnen worden opgenomen.
Via een internetconsultatie met open en gesloten vragen heeft Schiphol de omgeving gevraagd input te geven op het programma met maatregelen.
De vraag aan Exocortex was of wij met behulp van kunstmatige tekst-intelligentie de antwoorden op de open vragen konden analyseren en de resultaten in een toegankelijk online dashboard visualiseren, waarbij inzichtelijk zou worden:
- welke van de bestaande maatregelen het meeste aanspreken
- welke maatregelen er nog ontbreken
- wat de positieve en negatieve geluiden zijn
Onze aanpak
Omwonende en andere belangstellende konden hun mening geven door te reageren op vragen als :
- Wat spreekt je het meest aan in het pakket aan maatregelen op minderhinderschiphol.nl?
- Heb je nog concrete verbetersuggesties voor het huidige pakket aan maatregelen?
Antwoorden op open vragen zijn vaak zeer divers. Sommige reacties zijn kort en to the point terwijl andere zeer uitgebreid zijn waarin meerdere maatregelen worden besproken.
De uitdaging was om ordening in al die reacties aan te brengen. Als eerste hebben we onderscheidt gemaakt tussen reacties over bestaande maatregelen en over nieuwe maatregelen.
Het categoriseren van reacties over bestaande maatregelen, geven inzicht welke maatregelen omwonende het belangrijkst vinden. Het categoriseren van teksten over nieuwe maatregelen geeft inzicht met welke maatregelen het huidige programma uitbereid kan worden.
Naast een inhoudelijke reactie op de maatregelen gaven veel omwonende ook een sentiment weer in hun antwoorden. Met sentimentanalyse hebben we alle antwoorden met een sentiment gerubriceerd naar kritische en positieve reacties.
De resultaten
De resultaten van de tekstanalyse hebben we gevisualiseerd in een toegankelijk dashboard dat Schiphol makkelijk in hun website konden integreren. Zie: minderhinderschiphol.nl
Het dashboard maakt inzichtelijk welke van de bestaande maatregelen het meeste aanspreken en welke nieuwe suggesties ook daadwerkelijk realiseerbaar zijn. Dit heeft ertoe geleid dat de 28 bestaande maatregelen zijn uitgebreid met 16 nieuwe maatregelen om de overlast te verminderen.
Bestuurlijk onderzoeksbureau Partners & Pröpper heeft aan de hand van de bevindingen een rapportage opgesteld met conclusies en aanbevelingen waarmee Schiphol aan de slag kan om in samenspraak met omwonende en andere belanghebbende het minderhinder programma verder vorm te geven.
Schiphol en LVNL hebben het programma om hinder te beperken, inclusief dashboard en rapportage aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat aangeboden.
De klant
Royal Schiphol Group (Schiphol) is eigenaar en exploitant van onder andere Amsterdam Airport Schiphol. Deze luchtvaartonderneming heeft een belangrijke maatschappelijke opdracht. De luchthaven Schiphol is namelijk een belangrijke economische activiteit en draagt daarmee bij aan de welvaart van Nederland.
De luchtvaart heeft echter ook een grote invloed op de leefomgeving van mensen. Het is daarom permanent zoeken naar een juiste balans tussen de ontwikkeling van de luchtvaart en het tegelijkertijd behouden of juist vergroten van de kwaliteit van de leefomgeving. Dat is een proces waar veel partijen en bijbehorende belangen bij betrokken zijn.